رئیس جهاد کشاورزی دشتی خبر داد:

پایش مرکبات دشت پلنگ برای مقابله با بیماری خطرناک شانکر باکتریایی

شناسه خبر: 32223 سرویس: اخبار مهم, خبر ویژه, وبلاگ

مند: رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دشتی از مشاهده ی بیماری شانکر باکتریایی در برخی از باغات لیموی منطقه دشت پلنگ شهرستان دشتی خبر داد.

مهندس امرالله احمدی در گفتگو با مند با تایید بیماری شانکر باکتریایی در چند نقطه از باغات دشت پلنگ گفت: در حال حاضر یک کارشناس به منطقه اعزام شده است و با افزایش نیروهای متخصص قصد داریم تمامی درختان منطقه را پایش نماییم.

وی گفت: این بیماری ابتدا در باغات مرکبات هرمزگان مشاهده شد و سپس در بخشی از باغات مرکبات فارس و جنوب کرمان شیوع یافت و از همان موقع تاکید و توصیه شد باغداران منطقه دشتی در خریداری نهال دقت کنند و نهالهای دارای گواهی اصالت را برای کشت در منطقه خریداری کنند.

احمدی با اشاره به جایگاه دشت پلنگ در تولید لیمو ترش در جنوب کشور گفت: با فعالیتهای انجام شده در سالیان اخیر دشت پلنگ به قطب تولید لیمو ترش بوشهر و جنوب کشور بدل شده است و شیوع بیماری اخیر بسیار نگران کننده است.

وی گفت این بیماری ابتدا از ساقه شروع شده و سپس به برگ و در نهایت به میوه سرایت می کند و راهکار مقابله با آن در مرحله ی پیشرفته تنها ریشه کن کردن درخت و سوزاندن و تعویض خاک و آیش چند ساله است.

مدیر جهاد کشاورزی دشتی تصریح کرد: خوشبختانه این بیماری در مرکبات منطقه سریع شناسایی شده است و با قطع ساقه های آلوده و سوزاندن آنها امیدواریم بتوانیم از سرایت و همه گیری آن در منطقه جلوگیری کنیم.

امرالله احمدی گفت: این بیماری با تندباد و باران، ادوات هرس، سم‌پاشی، تراکتور، دست کارگر و وسایل برداشت، آفات برگ‌خوار از جمله مینوز و پروانه برگ‌خوار مرکبات به‌ سهولت انتشار و گسترش می‌یابد.

وی تصریح کرد: لیمو های منطقه در حال حاضر آلوده نیست و استفاده از آن مشکل خاصی ندارد و حتی در هنگامی که میوه آلوده باشد نیز برای مصرف منعی ندارد اما درخت از این بیماری به شدت لطمه دیده و برگ ریزی شدید باروری درخت را به حداقل می رساند.

مهندس احمدی اضافه کرد: کارگاه آموزشی مبارزه با شیوع این بیماری با حضور هفتاد باغدار دشتی و دشتستان در منطقه برگزار شده است و آموزشهای لازم به کشاورزان منتقل شده است با این وجود یک کارشناس نیز در منطقه مستقر شده و با افزودن یک نفر دیگر تمامی مرکبات منطقه را پایش میدانی خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: رعایت قرنطینه گیاهی، رعایت بهداشت باغ، حذف و امحاء درختان آلوده از بالای ساقه و سوزاندن بقایای هرس شده رعایت ملاحظات زراعی و باغی و در نهایت مبارزه شیمیایی می‌تواند کانون آلودگی را حذف کند.

در ایران این بیماری بیشتر روی درختان لیموترش، گریپ فروت و لیمو شیرین ایجاد آلودگی می کند همچنین این بیماری به برگ، میوه و سرشاخه حمله کرده و لکه های زخم مانند برجسته ای روی آنها به وجود می آورد، بر مبنای حساسیت انواع مرکبات به این بیماری و انتشار جغرافیایی آن تاکنون پنج تیپ مختلف شانکر شناسایی شده است.

عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی آن :

بر مبنای حساسیت انواع مرکبات به این بیماری و انتشار جغرافیایی آن تاکنون پنج تیپ مختلف شانکر شناسایی شده که عامل بیماری تیپ A یا شانکر آسیایی که درایران نیز شیوع دارد،   Xanthomonas axonpodis pv.citri می باشد.

این باکتری در بافت های عفونی لکه های برگ، شاخه و برخی از علف های هرز زمستان گذرانی می کند. وجود رطوبت کافی روی زخم ها منجر به ترشح باکتری به خارج و انتشار آن به سایر قسمت های گیاه و همچنین سایر گیاهان می شود. باکتری توسط باد و باران منتقل شده و نفوذ باکتری به داخل گیاه از راه روزنه و زخم های ناشی از عوامل مختلف مانند خار، مالش شاخه ها، حشرات، هرس و… می باشد. در اثر خشک شدن سریع و نور مستقیم خورشید باکتری از بین می رود.

باکتری ها در بافت حاشیه لکه های اندام های آلوده درخت تا زمانی که روی درخت هستند زنده می مانند. عامل بیماری می تواند در بقایای آلوده گیاهی خشک در صورتی که با خاک تماس نداشته باشد، سال ها و در بقایای ریخته شده در خاک، چند ماه زنده بماند. بقاء باکتری در خاک فقط چند روز است.

درختان جوان نسبت به درخت های مسن حساس تر و شدت بیماری روی آنها بیشتر است. این بیماری با پیوندک، نهال های پیوندی، ادوات باغبانی، جعبه های حاوی میوه های آلوده منتقل می شود.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری :

        حتی المکان با رعایت اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای از ورود بیماری به مناطق سالم جلوگیری شود.

        در مناطقی که بیماری شایع است، از ارقام مقاوم مرکبات مانند پرتقال والنسیا و انواع نارنگی استفاده شود.

        کاشت درختان بادشکن به منظور جلوگیری از وزش باد و در نتیجه انتشار عامل بیماری مفید است.

        استفاده از حشره کش ها برای مبارزه با حشرات ناقل.

         اجتناب از کوددهی زیاد خصوصاً کودهای ازته و آبیاری بیش از اندازه، جهت جلوگیری از افزایش شدت آلودگی و پیدایش شاخه های جوان و تازه و افزایش شدت آلودگی.

        جمع آوری و از بین بردن علف های هرز موجود در نهالستان ها، باغ ها، به منظور جلوگیری از بقای باکتری عامل بیماری در آنها.

        برگرداندن خاک به عمق ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر و آبیاری پس از آن به منظور کاهش سریع جمعیت باکتری در خاک، زیرا باکتری در خاک نمی تواند زنده بماند.

       هرس کامل شاخه های آلوده در درختانی که کمتر از %۵۰ آلودگی داشته و علائم بیماری در آنها محدود به سرشاخه ها باشد.

        سم پاشی درختان با بردوفیکس به شرح زیر :

  • سم پاشی با بردوفیکس ۱۰ درهزاربعد از برداشت محصول
  • سم پاشی با بروفیکس ۱۰ درهزار بعد از هرس در زمستان
  • سم پاشی با بروفیکس ۱۰ در هزار هنگام تورم جوانه ها
  • سم پاشی با بردفیکس ۵ در هزار پس از ریزش گلبرگها وهنگام تشکیل میوه
  • درصورت وجود آلودگی، تکرار سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار هر سه هفته یکبار تا رشد کامل میوه

برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال مند در تلگرام شوید.
نظرات
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط پایگاه اطلاع رسانی مند منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

*

code

اخبار استان بوشهر
پربازدیدهای مند
تبلیغات

لگو مند 2

Website Seo score checker